HAYVAN HAKLARI

, , No Comments

Hayvan Hakları 

Sizce dünya üzerinde tek biz mi yaşıyoruz? Sadece biz mi nefes alıp barınıyoruz? Dünya üzerinde nefes alan her canlının, sevgiye, saygıya adil bir yaşama hakkı olduğuna inanıyorum. Hayvanlar, bizlerle aynı gezegeni paylaşan bizim gibi hisleri, acıları ve mutlulukları olan canlılar. Ancak, çoğu zaman onların sessiz çığlıkları duyulmuyor, ihtiyaçları gözardı ediliyor. Hayvan hakları bazı yerlerde ciddiye alınmıyor.
Peki neden katı bir yasa olmadığından mı? Yoksa insanlar yasalara dikkat etmediğinden mi? Aslında bu sorunun cevabını almak için ülkelerin hayvan haklarına bakmak gerek. İsviçre hayvan haklarında çok gelişmiş ülkelerden biri. Pekı ya neden bu kadar gelişmiş. 

İsviçre 

İsviçre'nin hayvan haklarında gelişmiş bir ülke olduğundan bahsetmiştim. Aynı soruyu bir daha soralım neden? Ne gibi yasalar var? Orada hayvanlar için özel alanlar bulunuyor. Genellikle köpekler olmak üzere hayvanlar o alanlarda rahatlıkla tasmasız dolaşabiliyor. Ayrıca sahipsiz hayvanlar için kısırlaştırma çalışmaları da çok etkili. Hayvanlarını terk eden veya bırakan kişilere ceza uygulanıyor. Sahipsiz hayvanlar barınakları götürülüyor 2 ay sahibinin gelmesi bekleniyor sahibi gelmezse sahiplendiriliyor ve sahiplendirmenin de standartları var.


Osmanlı 

Osmanlı döneminde hayvanlara büyük önem verilirdi çünkü tarım gibi önemli faaliyetlerin hayvanlarla gerçekleştirildiği biliniyordu. Yük hayvanlarına haftalık dinlenme günleri sağlanırdı. Güvercinlerin bakımı için özel personeller atanırdı ve hayvanların yük taşımalarında zorlanmamaları için talimatlar yayınlanırdı.



Günümüzde Türkiye

Günümüzde hayvan hakları yasalarla belirlenmiş olsa da, yasaların etkili olmadığı durumlar da yaşanabiliyor. Bu duruma örnek olarak, kedi Eros ve kedi Faruk olayları gösterilebilir. Ancak en dikkat çekici örnek, sahipsiz sokak hayvanlarının uyutulması için yasa taslağı hazırlanmasıdır.



Nasıl önleriz?

İlk olarak, evimize alışveriş yapar gibi evcil hayvan sahiplenmek yerine hayvan sevgisini tamamen içimize almamız gerekiyor. Çünkü bir çoğumuz istediğimiz özelliklere sahip bir evcil hayvanı sipariş eder gibi seçiyoruz ancak dışarıdaki sokak hayvanlarına bile yaklaşmaktan kaçınıyoruz. Yasa taslağı hazırlanmadan önlemler alabiliriz. Bunun için imza kampanyaları gibi daha yapıcı adımlar atılabilir. İsviçre'de olduğu gibi bir hayvan kötü muamele gördüğü anda kişi cezalandırılıyor. Ne yazık ki günümüzde kedi Eros olayında olduğu gibi bazı insanlar ceza almadığı için halk imza kampanyalarının önemini anlamış olsalar da önceki davalardaki kararlar doğrultusunda hareket etmek zorunda kalıyorlar.




Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.

Mahatma Gandhi




Daha fazlası için 
https://www.aa.com.tr/tr/avrupada-sahipsiz-hayvanlar/-hayvan-haklarinin-anayasal-guvenceye-alindigi-isvicrede-sahipsiz-hayvanlara-barinaklarda-gonullu-bakiliyor/2993826#:~:text=Ulusal%20Hayvan%20Refah%C4%B1%20Yasas%C4%B1%2C%201978,refah%C4%B1n%C4%B1%20a%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1layan%20faaliyetler%22%20kanunen%20yasakland%C4%B1.

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/osmanlida-hayvan-haklari-tarihi-belgelerde/2300146






0 yorum:

Yorum Gönder