SIFIRI KİM BULDU? VE NASIL ORTAYA ÇIKTI

, , No Comments

0 (sıfır) Rakamını kim buldu ve nasıl ortaya çıktı?

0'ı; Harezmi buldu.

Sıfır Matematik'ten tamı tamına 4800 yıl sonra bulundu.

Peki Harezmi sıfırı nasıl buldu?




Eski dönemlerde insanların tarım yapacağı arsaları varmış. İnsanlar tarım yaptıktan sonra su kaynakları çok fazla olmadığı için tarımlarındaki ürünleri sulayamıyorlarmış ve bu yüzden bir nehirin yanına kurarlarmış ama bu nehir bazı mevsimlerde taşarmış o yüzden tarım alanları yıkılır zorluk yaşarlarmış. Bu yüzden tarım arazilerini biraz daha uzak ama nehire azda olsa yakın yere kurarlarmış. Uzak yerlerdeki arazileri herkes önceki arazisi ölçümünde alması için adımlarla ölçmeye başlamış ve kendi paylarına düşen alanları almışlar ve asıl  o anda matematik bulunmuş. Eee bizim konumuz sıfırın bulunması ve şimdi anlatıyorum sıfırın bulunuşunu; Matematik bulunduktan 4800 yıl sonra El-Harezmi  uğraşmış uğraşmış hiçlik sembolünün, rakamının simgesi 0 olsun demiş. Tabi herkes kolay kolay kabul etmemiş "Hiçlik bir hiçtir, nasıl ona rakam sembol verebiliyorsun." diye hep itiraz etmişler ve kabul etmeleri kolay olmamış. Sıfır (0) hızla dünya geneline yayıldı ve sıfır bulundu.




Cebrisel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usüllerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır (0) rakamını buldu.



Sıfır rakamı MS (milatdan sonra) 1200 yıllarında bulunmuş Leonardo Fibonacci tarafından kullanılmaya başlamış kısa sürede dünya geneline yayılmıştı.



KAYNAKÇA 

Adım fotoğrafı

sıfır görseli 

Harezmi görseli

MATEMATİK görseli


0 yorum:

Yorum Gönder