NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ALMIŞ KİTAPLAR

, , No Comments
 NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ALMIŞ KİTAPLAR 


Nobel Edebiyat Ödülü

Nobel Edebiyat Ödülü Alfred Nobel'in sözleri ile idealist gidişini en farklı şekilde anlatan(ifade eden) yazarlara verilmektedir.İsveç Akedemisi her yıl bu ödüle layık görülen kişiyi seçiyor.

1) Kırmızı Zambak: Anatole France

Kırmızı Zambak 1894 yılında yayımlanmıştır. Fransız edebiyatında önemli bir yere sahip olan kırmızı Zambak Anatole FRANCE tarafından yazılmıştır. Kırmızı Zambak kitabının yazılmasına ilham olan kişi Anatole France'nin biten evliliğinden sonra tanıştığı Mademe Arman De Caillavet'dir. 1921 yılında ise kırmızı Zambak Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.
2) Kırmızı Saçlı Kadın: Orhan Ferit PAMUK

Kullanıcı Kırmızı Saçlı Kadın Türkler için önemli bir eserdir, eserin yanı sıra yazar da çok önemlidir. Çünkü Orhan Pamuk ilk Nobel Edebiyat ödülü alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve bu ödül alan en genç edebiyatçılardandı. Kırmızı Saçlı Kadın Nobel Edebiyat ödülünün yanı sıra birçok Edebiyat ödülü almıştır ve 12 Ekim 2006 tarihinde Nobel Edebiyat ödülünü almaya hak kazanmıştır.



3) Serbest Düşüş: Sir William Gerald GOLDİNG

William Gerald GOLDİNG'in yazmış olduğu Serbest Düşüş 1983 Nobel Edebiyat ödülü almaya hak kazanmıştır. Bu kitap özgürlük ve sorumluluk gibi kavramlar irdelediği için oldukça değer kazanmış ve birçoğu dile çevrilmiştir bunlardan biri Türkçe'dir.


4) Yüzyıllık Yalnızlık: Gabriel Garcia Marquez

Yüzyıllık yalnızlık 1967 yılında basıldı ve 1982 yılında Nobel Edebiyat ödülü aldı. Türkiye'de çevirisini ilk yapan Seçkin Selvi'dir ve bu çeviri Can yayınları taraflıca 2005 tarihinde yayınlandı. Gabriel Garcia Nobel Edebiyat Ödüllü ve daha birçok edebiyat ödülleri almıştır.



5) Körlük: Jose SARAMAGO

Jose SARAMAGO'nun yazdığı Körlük kitabı 1995'te yayınlandı ve 1998'de Nobel Edebiyat ödülüne layık görüldü. Bu kitap yazımında nokta ve virgül harcı hiçbir noktalama işareti kullanılmamıştır.

KAYNAKÇA:


Nobel Edebiyat ödülü hakkında bilgi edindiğim site;
Nobel Edebiyat Ödülü https://g.co/kgs/4ch6mH

Nobel Edebiyat ödülü almış kitaplar hakkında bilgi edindiğim siteler;

Nobel Edebiyat ödülü almış kitapların aldıkları site;

0 yorum:

Yorum Gönder