DÜNYADA EN ÇOK MERAK EDİLEN SORULAR

, , No Comments



Bu yazımda sizlere dünyada en çok  merak edilen sorular ve bu soruların cevaplarından bahsedeceğim.Dünyanın saygın popüler bilim dergilerinden BBC Focus, yıllardır insanların en çok merak ettiği sorulara, konunun uzmanlarına danışarak yanıt aradı.BBC Focus dünyanın en saygın dergilerindendir.Bu yüzden bu konu hakkında uzmanlara danışmıştır.İsterseniz ilk sorumuzla başlayalım.



1.Soru:SOĞAN DOĞRAMAK NEDEN AĞLATIYOR?
Evet. Hepimizin de bildiği soğan doğrarken istemsiz bir ağlama geliyor. Bu ağlamanın sebebi gözün kendini korumaya almasıdır yani Soğanda bulunan syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasal nedeniyle soğan gözlerimizi yaşatır. Soğanın büyürken geliştirdiği bir tür savunma mekanizması olan bu  kimyasal göz yaşarmasının nedeni olarak aktarılıyor. Bizde bu yüzden soğan doğrarken ağlıyoruz.

2.Soru:ARKA KOLTUKTA NEDEN ARABA TUTUYOR?
Bence hepiniz bu duyduğunuz cevap karşısında çok şaşıracaksınız.Arka koltukta oturmak vücut dengesini bozarak mide bulanmasına neden olur. Arka koltukta oturduğumuz zaman beynimiz arabanın hareket ettiğini algılamaz ve bu durumda vücut dengesi bozulur. Bu olay midemizin bulanmasına neden oluyor.

3.Soru: YUTTUĞUMUZ SAKIZLAR SONSUZA DEK MİDEDE KALIR MI?
Hepimizin sakızı çiğnedikten sonra yutmuşluğumuz vardır. Peki bizim yuttuğumuz sakızlar sonsuza dek midede mi kalıyor?Tabiki hayır.Yutulan sakızlar sindirilemez.Bu yüzden en fazla 3 ile 4 gün içinde mideden atılır. Kısacası yuttuğumuz sakızlar sonsuza dek midede kalmıyor.

4.Soru:NEDEN TEK YUMURTA İKİZLERİNİN PARMAK İZLERİ BİRBİRİNİ
TUTMUYOR?
Tek yumurta ikizleri aynı DNA’ya sahip olsalar da hücre-hücre aynı değildir, dış görünüşünüzü genleriniz belirler. 
Parmak izleri ise vücutta maruz kalınan hormonlara bağlıdır. İki hücrenin hormon seviyesi farklı olduğu için, parmak izleri aynı olmaz.

5.Soru:KUŞLAR ISLANIR MI \NEDEN ISLANMAZ?
Belki de birçoğunuz çok şaşıracak çünkü kuşlar ıslanmaz. Ne kadar şiddetli yağış olursa olsun kuşlar asla ıslanmaz. Bunun nedeni kuşların gagalarında ürettikleri yağı alarak tüylerine aktarmalarıdır. Suyun yağı geçmesiyle tüyler ıslanmaz.

6.Soru:EVRENİN EN SOĞUK YERİ NERESİDİR?
Evrenin en soğuk yeri hakkında net bilgi olmasada günümüzde dünyanın 5 bin ışık yılı uzağında yer olan büyük bir toz ve gaz bulutu BOOMERANG NEBULA olarak tahmin ediliyor.BOOMERANG NEBULA'da sıcaklık -272 derece olarak bilinmektedir.

7.Soru:PARMAKLARIMIZ SUDA KALINCA NEDEN BURUŞUYOR?
Hücrelerinizin sahip olduğu değerlerden daha az yoğunlukta veya az tuz çözeltisinin olduğu su ile vücut temas ederse, Su osmos yöntemi ile deri ile tepkileşme geçerek  vücuda emilir. Bu da deride bulunan hücrelerin şişmesine yol açar. Hücreler alt tabakadaki dokulara bağlı olduğundan dolayı deri mevcut duruma uyum sağlamak için buruşur. 
               
8.Soru:İNSANLAR NEDEN AĞLAR?
 Peki bu göz yaşları nasıl oluşur? Göz, günde ortalama 300 ml göz yaşı üretmektedir. Göz yaşları, beyinde bulunan sinir merkezi tarafından sinyaller aracılığı ile duygusal anlarda ortaya çıkar. Sinyal, yüzde ki kan basıncını arttırarak yaşların gözlerden dışarı çıkmasına yol açar.

9.Soru: DOMATES MEYVE Mİ/SEBZE Mİ?
Evet işte hepimizin cevabını merak ettiği o soru, yıllardır herkes domatese sebze
diyor ama domates bir sebze değil meyve. Bitki bilimi çekirdeği olan tüm bitkilerin meyve olduğu teorisini ortaya sunmuştur. Bu teori çoğu insana saçma geliyor. Kafa karıştırıcı bu teori domatesin meyve olduğunu söylemiştir.

10.Soru:HIÇKIRIK NEDİR?
Hıçkırık diyaframın istemsiz kasılması sonucunda oluşan ani hava girişi sonucu oluşur. Glotis (nefes borusunun ağız bölümü) aynı anda kapanır böylece içeride kalan havanın kapanan glotise çarpması ile de hıçkırık sırasındaki karakteristik ses meydana gelir.

11.Soru:SOLAK YA DA GÖZLÜKLÜ İNSANLAR DAHA MI ZEKİ?
Hayır. Bu konu hakkında bir çok soru sorulmuş ve birçok teori ortaya atılmıştır, ama bu teorilerin hepsi yalanlanmış. Solak ya da gözlüklü insanlar daha zeki değildir. 


12.Soru:DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL CANLISI NEDİR?
herkesi şaşırtan işte ilginç cevap. Uzmanlara göre dünyanın en ölümcül canlısı sivrisineklerdir. Sivrisinekler her yıl 750 bin insanın ölümüne sebep oluyor. Yani bu soruda görünüşe aldanmamamız gerektiğini anladık.

13.Soru:UZAY NEREDE BAŞLIYOR?
Uzayın başladığı fiziksel bir sınır olmamasına karşın resmi olarak uzay kabul edilen bir yükseklik vardır. NASA, dünyadan 80 km uzaklaşabilen insanlara astronot unvanını veriyor ancak diğer uzay araştırma merkezleri son yıllarda bu mesafeyi 100 km’ye yükseltti.
 
14.Soru:FAZLA BOY UZAMASI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Bazı insanlar boylarının çok uzun olmasını istiyor ama çok uzun boylu olmak bazı sorunlara da yol açar. Örneğin; Batıda iyi beslenme ve doğal seleksiyon sonucunda ortalama ortalama boy giderek uzuyor. Ancak uzmanların yaptığı araştırmaya göre 2.03  metreden uzun kişilerde kalp vücuda yeterince kan pompalayamıyor.


Kaynakça :1.Görsel
                  2. Görsel
                  3.Görsel
                  4.Görsel
                  5.Görsel

0 yorum:

Yorum Gönder