Herkesin dilinden "Bol bol okuyun." cümlesini sıklıkla duyarsınız. Peki nedir bu okumak, anlamak?


Okumak kimine göre bilim kurgu kimine göre tarih kimine göre de bu bir roman olabilir. Fakat bugün konumuz bunlarında ötesinde. Asıl okumak bununla sınırlı kalmaz. Okumak demek kültür, tarih, dil, sanat ve geleceği anlamak demektir. Okumak bazı şeyleri görmek demektir. Herkes bakar fakat herkes göremez. 

Gelin sizinle birlikte okumasıyla ünlü olan isimlerden bahsedelim.

1- Atatürk 
 
Mustafa Kemal Atatürk'ün kitap ve okuma sevgisinden bahsetmeden geçemeyiz. Mustafa Kemal'in söylenenlere göre yaklaşık 4000'e yakın kitap okuduğu söyleniliyor. Atatürk'ün kitap tutkusu küçüklüğünden beri var olmuştur. Atatürk boş zamanlarının çoğunu kitap okuyarak geçirmiştir. Hatta Atatürk'ün bununla ilgili bir anısıda vardır;

Cemal Granda, Atatürk’le Vasıf Çınar arasında geçen bir konuşmayı anlatırken; O’ndaki okuma alışkanlığının çocuk yaşlarında kazanıldığını da belirler:
Boş zamanlarında Atatürk’ün elinden tarihle ilgili kitapların düşmediğini hatırlarım. Bir gün yine Atatürk, tarihle ilgili kalın bir kitap okuyordu. Öylesine dalmıştı ki, çevresini görecek hali yoktu. Bir sürü yurt meselesi dururken Devlet Başkanının kendini tarihe vermesi, Vasıf Çınar’ın biraz canını sıkmış olmalı ki, Atatürk’e şöyle dediğini duydum:

- "Paşam!.. Tarihle uğraşıp kafanı yorma... 19 Mayıs’ta kitap okuyarak mı Samsun’a çıktın?"

Atatürk, Vasıf Çınar’ın bu çok samimi yakınmasına gülümseyerek şöyle karşılık verdi:

- "Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım" diye cevap verir. 
 Bu kısacık anıdan bile Atatürk'ün kitaplara verdiği önemi anlamak mümkündür. " En hakiki mürşit ilimdir." sözünü söyleyen Atatürk Cumhuriyeti'nde şimdiki nesilin okumadan fikir sahibi olmaya çalışması acı verici.



2- Elon Musk

Herkesin adını sık sık duyduğu Elon Musk.
Elon Musk'ın başarısının kitaplardan geldiğini anlamak mümkün. Kendisi 10 yaşından beri okumaya hevesli, genelde bilim kurgu okuyan ve günde yaklaşık 10 saat kitap okuduğunu dile getiren bir isim. Büyük zihinler, büyük milletler, büyük insanlar her zaman okumaya önem vermiştir.


3- Bill Gates

Bill Gates'in Microsoft'un kurucusudur. Kendisi haftada bir kitap okumayı kural koymuştur. Okuduğu kitap türleri genelde daha çok geliştirici kitaplardır. Başarısının arkasında yatan sır herkeste olduğu gibi okumaktan geçer.

4- Fatih Sultan Mehmet 

Kendisini mutlaka İstanbul'un fethiyle tanımışsınızdır. Yine her başarılı insanda olduğu gibi bu ünlü zihnin sırrı okumaktan geçiyor. Fatih Sultan Mehmet Osmanlı döneminin en iyi padişahlarındandır ve hatta osmanlı döneminin altın çağını yaşatan padişahlardandır.12 yaşında tahta geçmesi ve 21  yaşında İstanbul'u fethetmesi bile onun bu zekasının en büyük göstergelerindendir. Bu zekası yine kitap okumaya bağlıdır.


---------------------------------------------------------------------



-Victor Hugo-
"Okumak gıdadır okuyan insanlık bilen insandır."



DEĞİŞİM



Değişim kelimesini belki de hayatta çok kez duyuyoruz. Ama nedir bu değişim? Aslında değişim kelimesinin anlamı kişiden kişiye değişir ama çok zor bir şey olduğu gayet açık. Bu konuya kendimden örnek verebilirim. 7. Sınıfın 2. dönemiydi o anki sınıfımda pek başarılı olduğum söylenemezdi. Çok zor dahi olsa sınıf değiştirme kararı aldım. Gideceğim sınıfa kolay alışabilecegimi düşünmemiştim. Ama neredeyse yarım dönemde alıştım. Ortaokulun başında oradaymış gibiydi. Karar vermek kolay olmasa da bana çok iyi geldi.
Bu anlattıklarımı düşünürsek değişim pek de kötü bir şey değil ama iyi de değil. 


Bu değişimler yaşanırken insanın yanında mutlaka biri olması gerek. Benim de o zamanlarda yanımda annem vardı. Bütün olanlara onun sayesinde alışmış olabilirim. Sizce değişim iyi birşey mi? Bence ne iyi ne kötü ilk başlarda çok zor bir şey. Sonralarda yaptığımız değişimden kaynaklanan iyi gelişmeleri fark ederiz. Değişimin ilk zor olduğunu belirtmiştim özellikle bu sene alışmak daha zor. Hem LGS hem de bu yıl yeni sınıflara geçenler de var. Çok zorlandıklarını biliyorum ama güzel günlerin çok güzel olduğunu bilmeleri lazım. Çünkü hayat bize göre hareket etmez. 7 harfli bir kelime bence kimsenin tebessümünü düşürmemeli. Hatta bazı önerilerim bile var.

  • Müzik dinlemek...
  • Hobilerle ilgilenmek. 
  • Heyecan verici film dizi izlemek.
  • Değişime yoğunluk vermemeye çalışmak
  • Derslere daha fazla dikkat etmek
  • En önemlisi alışmaya çalışmak.
  • Hayal kurmayı yoğunlaştırmak.