ÖFKEMİZİ NASIL KONTROL EDEBİLİRİZ?


ÖFKE NEDİR?


Öfke, çatışma öncesi bir durumdur. Öncelikle gerginlik başlar, enerjiyi artıran adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, vücut ve zihin ‘savaş ya da kaç’ tepkisi için hazırdır. Öfkenin neden beslendiğini bulmak, çözümü kadar önemli. Bu gerginliği doğuran nedenler arasında “engellenme” ve “sinirlenmeye” sık rastlanıyor. Susamak, açlık duyguları gibi fizyolojik gereksinimlerin karşılanmaması ve koşulların uygun olmaması da öfkeyi tetikleyebiliyor. Öfkeyi ruhsal, duygusal bir düzensizlik olarak düşünürsek takıntılı insanlar daha fazla öfkelenmeye yatkın oluyor. Beklentilerini karşılayan düzenin dışarıdan gelen bir sebeple bozulmasına dayanamıyorlar. Kimi kişilik özelliklerini taşıyan bireyler öfkelerini kontrol etmekte zorlanabiliyor; örneğin Anti-sosyal kişilikler. Öfke kontrolünde genetik özelliklerin etkisinden bahsedebilmek için bunun ispat edilmesi gerekiyor. Diğer yandan görgü, yetişme ve yetiştirilme biçimi ile bağlantılı öfke kontrolü sorunları da yaşanabiliyor.  


ÖFKE KONTROLÜ ÖNCE AİLEDEN BAŞLAR

Öfkeyi tümüyle ortadan kaldırmak mümkün olmasa da bu duyguyla yapılan davranışları kontrol edebilmek çok önemli. “Ne oldu da ben öfkelendim, beni kızdıran neydi?” sorusunu sormak ve bunu düşünmekte fayda var. Öfkeyi kontrol etmek ve yönetme konusunda ailelere büyük iş düşüyor. Çocuklara verilmesi gereken temel eğitimler arasında; öfke kontrolü de var.  


ÖFKELENMEK KİŞİYE BAŞTA KEYİF VERİR

Her insan öfkelenir, öfke duygusu yaşamak anormal bir durum değil. Ve paylaşmadıkça ortadan kaybolmayan bir duygu. Aslında öfkelenen insanlar ilk anda hoş, keyifli bir hissiyat yaşıyor. Olumsuzluklar, öfkenin kontrol edilememesi ve sürmesiyle ortaya çıkıyor. Öfkenin üzerinin örtülmemesi ve konuşulması çok daha doğru bir davranış olarak görülüyor.  

7 ADIMDA ÖFKE KONTROLÜ            

  • Öfke duygusunun yok edilemeyeceğini unutmayın.
  • Öfke paylaşılmadan yok olan bir duygu değildir. Niçin öfkelendiğinizi, neler yaşadığınızı, hislerinizin ne olduğunu ve kendinizi nasıl hissettiğinizi paylaşın. 
  • Kendinizi ve birbirinizi dinleyin.
  • Duygularınızı paylaşırsanız öfkenizin daha makul karşılanacağını unutmayın. 
  • Olayın gelişimini, süreçleri ve  alınan tepkileri hazmetmeye çalışın.
  • Öfkenizi kontrol edemiyorsanız, öfke doğuran ortam ve durumdan uzaklaşmayı tercih edin.
  • Karakter özelliğiniz ne olursa olsun, bir başkasına zarar verme hakkınız olmadığını unutmayın.

          


KAYGI NEDİR?


Kaygı bir diğer adıyla (anksiyete) bozukluğu olarak adlandırılır. İnsanların günlük hayatta yaşadıkları olaylara karşı sürekli endişe duymasıdır. Olaylara karşı hep olumsuz bakarlar asla bir olumlu yanını bulamazlar. Hep başlarına bir şey gelicek korkusuyla herşeyden uzak ve geri planda kalırlar. Anksiyete bozukluğu olan insanlar günlük hayatlarında, iş hayatlarında, özel hayatlarında veya sağlık problemlerinde sürekli bir endişe içerisinde olurlar. Ancak herseyin fazla olduğu gibi kaygınında fazlası zararlıdır. Anksiyete bozukluğu herhangi bir olaydan veya geçmişte yaşanmış bir sorundan kaynaklıda ortaya çıkabilir. Anksiyete bozukluğunun fiziksel ve duygusal belirtileri çok fazla belirgindir. Bunlar:


Anksiyete Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  1. Sinirli, gergin, öfkeli,
  2. Huzursuz hissetme,
  3. Sebepsiz yere kötü bir şey olacakmış gibi hissetme,
  4. Panik duygusu,
  5. Kalp atışlarında artma,
  6. Nefes alışın hızlanması,
  7. Rahatsız edecek düzeyde terleme,
  8. Ellerde titreme,
  9. Kendini zayıf, güçsüz hissetme hali,
  10. Dikkati kaygı yaratan düşünceden uzaklaştırmakta zorlanma, bu düşünceden kurtulamadığı için diğer işlere odaklanmada güçlük,
  11. Konsantrasyon ve odaklanma problemi,
  12. Uykuya dalmakta güçlük yada uykunun bölünmesi ,kaliteli uyuyamama,
  13. Mide problemleri, hazımsızlık,
  14. Kaygıyı kontrol etmede güçlük,
  15. Anksiyete ye neden olduğu düşünülen durumlardan kaçınma isteği veya kaçınma davranışı.

Genellenmiş (yaygın) kaygı bozukluğundan söz edilir.


Anksiyete Bozukluğunun Nedenleri?

Anksiyete bozukluğunun ortaya çıkmasına bir çok yol rol oynar: geçmiş yatkınlık, bir olaydan ötürü, geçmişte yaşanan bir olay, soy geçmişi gibi olaylardan meydana gelir.


Birde anksiyete bozukluğunun türleri vardır işte bunlar:


Anksiyete Bozukluğu Türleri

  1. Obsesif – kompulsif bozukluklar,
  2. Panik atak,
  3. Travmatik stres bozukluğu (TSSB)
  4. Genel anksiyete bozukluları
  5. Sosyal fobi
  6. Özgül fobi
EN ÇOK ZAYIFLARI SARSAR KAYGILAR.
(William Shakespeare)