Herkesten duyduğumuz bu Z Kuşağı Nedir? Acaba Z Kuşağı kim/kimler. Bunlar; 1990’ların ortaları ve sonunda doğan ve 2010’ların başılarında doğan bir grup insan olarak adlandırılabilir. Aslında çokta yabancı gelmiyor değil mi, çünkü bunlar bizler oluyoruz tabi söylentilere göre. Kesin bir bilgi yok.

Z Kuşağı olarak adlandırmasının sebebi, teknoloji’nin çok gelişmiş bir zamanda dünyaya gelmesidir. Diğer kuşaklara göre yani X ve Y’nin  zamanında istedikleri bilgiye ve araca anında bir ulaşım mümkün değildir. Buna rağmen Z Kuşağı mutlu değil. İsterseniz bunu ayrı bir başlıkta inceleyelim. 


Z Kuşağı Neden Mutsuz? 

Çünkü Z Kuşağı teknolojinin zirve yaptığı bir dönemde dünyaya geldikleri için, elinde her şey mümkün bu yüzden de yeni icatlar yeni şeyler keşfedemiyorlar bundan dolayı da, yeni şeyler keşfedemeyence aynı şeyler üzerinde çalışmaya devam etmekte sıkıyor bunun sonucunda ise Z Kuşağının mutlu olmadığı kanaatine varıyoruz.

Şimdi ise Z Kuşağı’nın özelliklerini inceliyelim.


Z Kuşağı’nın Özellikleri

Z Kuşağı diğer kuşaklardan farklı bir yere sahip, bu yüzdende farklı özelliklere sahip şimdi bunların birkaçını inceleyelim.

  • Diğer kuşaklara göre daha zekiler.
  • Sosyal medyayı aktif olarak kullanmaları.
  • Hangi bilgiye nasıl ulaşılabileceklerini iyi biliyorlar.
  • Sorgulayıcı bir bakış açıları olmaları.
  • Özgür ve bağımsız olmaları.
  • Enerjilerinin yüksek ve atik olmaları.

Z Kuşağı için hiçbir şey yabancı gelmiyor, bunun sebebi ise doğdukları döneme çok aşinalar. Teknolojiyi, sosyal medyayı, dijital ortamı, dijital teknolojiyi kullanarak doğmuş gibi anlıyor ve biliyorlar. 

ÖZGÜVEN NEDİR?

 

Özgüven kişinin kendine olan güvenine denilir.
Belirli bir konuda ya da herhangi bir konuda kişinin kendine güvenmesidir.

 3 MADDEDE NASIL ÖZGÜVENLİ OLUNUR?

1-SAYGI 


Özgüvenli bir birey olmak için öncelikle kendinize saygınızın olması gerekir ve bu saygı içinde bizim çabalamamız gerekir.
Yani herhangi bir konuda başarılı olmanız ve o konuda kendimizi geliştirmemiz gereklidir. 
Çünkü başarı özgüveni getirir.
 
Başkaları için kendinizden ödün vermemek de kendinize karşı saygılı olmanın bir diğer yoludur.


2- DONANIM


Donanımlı bireyler her zaman daha öz güvenli bireyler olurlar. Çünkü bilen birisi başkaları olmadan da kendi bilgisiyle hareket edebileceğini bilir ve bu sayede de öz güvenli olur.
Donanım için de bir şeyler öğrenmemiz gerekir ve bu da kendini geliştirmektir.


3-POZİTİF OLMA


Pozitif bireyler evrene asla negatif enerji göndermezler ve asla negatif bireyler gibi "Yapamayacağım, başarılı olamayacağım." gibi olumsuz cümleler kurmazlar. Her zaman olumlu cümleler kurarlar ve bunları da kendi kafaları içinde yer ederler. Bu sayede de her zaman kazanırlar.
















Siz kendinize inanın, başkaları size inanacaktır. 
-Tacitus-

Bu yazıma şu örnekler ile başlayacağım. Örneklerin başında arkadaşlık ve teknoloji var ikisine de istemsizce bağlanabiliyoruz. Yanlış şeylere yol açabiliyor her ikisi de.
Ama galiba benim en çok bağlandığım arkadaşlarım, birazcık abartmış mıyım yoksa etraftan gelen sözler veya yargılar mı bana böyle düşündürüyor? Hayatımızı veya yarısı olan okul hayatımızı batıracak kadar bağlanmamalıymışız öyle olduğu zaman hiç ayrılmıyorsunuz değil ayrılamıyorsunuz. Çok iyiyiz birbirimize yetiyoruz diyorsunuz ama fark etmeden etrafımızdaki insanları elimizin tersiyle itiyormuşuz. Diğer insanları kendinizden uzaklaştırıyorsunuz ve birbirinizin alışkanlıkları birbirinize geçiyor. Bu iyi yönde de kötü yönde de oluyor. Her insanın kötü alışkanlığı vardır. Siz farkında olmadan onun alışkanlıklarını alıyorsunuz hatta fazla iletişim içindeyseniz konuşmalarınız bile artık birbirine benziyor.
Şimdi gelelim birbirinizi etkilemenizin ufak örneklerine;
- Aynı sınıftaysanız saçma konular için bile "derste" konuşursunuz.
-Biriniz hata yaptığınız zaman diğeri de o hatadan yapmış gibi suçu üstlenir ve birlikte azar işitirsiniz suçunuz olmadığı halde.
- Birinizin sorun olduğu birisiyle diğeriniz de sorunuz varmış gibi davranırsanız ve olaylar büyür.
İşte böyle böyle artıyor bunlar ve sonra öğretmenlerimiz birbirinize iyi gelmediğinizi düşünüyor ve daha sonra da iletişiminizi kesilmesi için sizlerle sürekli konuşurlar.
Bu konuşmalar açıkçası ilk başta saçma geliyor sonra zaman ilerledikçe o kişiyle arkadaşlığınız hiç olmadığı kadar güzel devam ediyor ve hatalarınızın farkına birlikte varıyorsunuz yapmamanız gerektiğini de birlikte anlıyorsunuz ve daha sonra düzeleceğiniz adına birbirinize söz veriyorsunuz birbirinize çok sevdiğiniz ve güvendiğiniz için birbirinize verdiğiniz sözleri kendiniz de tutmak zorunda olduğunuzu bildiğiniz için bu sözü gerçekten tutup düzeliyorsunuz.





 1. Kutu denizanası

Bir denizanası türü olan bu canlı çok zehirlidir. Yaygın olarak bulunduğu bölgeler ise Pasifik ve Avustralya sularıdır. Ülkemizde ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde az da olsa görülmektedir. Toplam 24 adet gözü bulunan bu canlı görüş açısından oldukça iyidir. Diğer deniz anası türlerinden ise oldukça farklıdır. 



2.Kara mama

Kara Mamba, Ela Pidee familyasından son derece saldırgan ve zehirli bir yılan türü. Anavatanı Afrika olup, Kral kobradan sonra dünyanın 2 en uzun zehirli yılanıdır. Ömürleri ortalama 10 15 yıldır ancak Esaret ortamında 20 yılı aşanlar olmuştur. Erişkan Karaman bağlar'ın ortalama boyu 2,5 metre civarındadır. Kara mamba'nın tek bir ısırdığı 16 civarı insana öldürmeye yetecek kadar zehir içerir. Gerekli panzehir uygulanmadığı zaman ölüm kesindir. Kurbanlar 20 dakika içinde ölürler. Ölüm oranı %100 olan tek yılandır. Karaman'dan son derece agresif bir yılandır. Kendini tehdit altında hissettiği zaman çoğu yılanın aksine kaçmak yerine saldırmaktadır. Kara mamba saldır ı pozisyonunu aldığı zaman boynunu düzleştirir.1.20 metreden saldırabilir.


3. Nil timsahı

Crocodylus niloticus, timsahgiller familyasından sürüngen türüdür. Afrika'daki 3 timsah türünün en büyüğüdür. Ayrıca tuzlu su timsahının ardından Dünyanın ikinci en büyük timsahıdır. Uzunluğu ortalama 5 m. Hatta 6,1m uzunluğuna erişebilen bir timsah kaydedilmiştir. Yetişkin bir erkeğin ağırlığı 50 kg civarındadır. Son dönemde yapılan bilimsel keşifler sayesinde 240 yıl öncesine ait Nil timsahı fosilleri tespit edilmiştir. Bu da Nil timsahlarının dinozorlarla aynı dönemde yaşadığına kanıtıdır. Soğukkanlı olan bu canlılar, hayatta kalmak için sıcak iklimlerde yaşamak zorundadırlar.


4. Balon balığı

Akdeniz Bölgesi'nde Bazı insanlar tarafından bilinçsizce tüketilebilmektedir. Ancak çoğu insan zehirli olduğunu dahi bilmemektedir. Balon balığı avlanırken düz dişleri ile insanın parmağını bile koparabilir. Genelde avlanması kolay olan balık Peki yem seçmez ve hemen oltaya atlar. Düz olan dişleri ta oltayı kolayca kesebilir balık ilk olarak oltaya geldiğinde yukarıya çekilirken şişerek kendi hacmini 3 katına kadar su ile doldurur Ve gittikçe ağırlaşır. Balon balığı, genelde kıyıdan 50 -100 metre açıklarda bulunur Ve kıyıya çok yaklaşmaz. Dipte yatarak başının üst ündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar.


5.Ok kurbağası

Onur'a takımını orta ve Güney Amerika'da yaşayan bir familyası. 175 kadar keşfedilmiştir türü bulunmaktadır. Dünyanın en zehirli hayvanlarıdır. Bir insanın onlara dokunduğunda felç olabilir. Kendini takip eden mavi Halkalı ahtapotun zehiri siyanürden 10.000 kat daha güçlü olmasına karşı, zehirli ok kurbağasının yaklaşmamıştır. Bu kurbağayı yutan bir insan 11 dakikada az bir zamanda yaşamını yitirir. Batrokoksin denilen zehiri bilen en tehlikeli zehirden bile 250 kat güçlüdür. Boyu yalnızca 2,5 cm olmasına rağmen, bir insana ona dokunduğu anda vücuduna 400 farklı zehri yayılmaya başlar. Zehir kana karışırsa 1 dakika içerisinde ölebilir. Derisindeki zehir 30.000 fare ya da 150 insanı öldürebilecek güçtedir. Bilimciler bu zehiri bir sinek veya karınca türü yemesi nedeniyle deresindeki pular zehirlidir. 

 Kaynakça:

https://www.hurriyet.com.tr/amp/egitim/dunyanin-en-tehlikeli-hayvani-hangisidir-dunyanin-en-tehlikeli-hayvanlari-ve-ozellikleri-41771994

TEKNOLOJİ'NİN YARARLARI 



Teknoloji sayesinde insanlar daha rahat yaşam koşullarına sahip olmuşlar ve işlerini daha hızlı ve daha rahat yapar hale gelmiştir. İnternet ağı sayesinde dünyanın bir ucundaki bilgiye, saniyeler içerisinde ulaşılabilmektedir. Tıp alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde insan ömrü uzamıştır.


  • Teknoloji sayesinde uzaktaki akrabalarımız veya arkadaşlarımızla iletişim kurabiliyoruz.

  • Teknoloji sayesinde tıp alanında yeni tedaviler, araç - gereçler üretilebiliyor.
  • Ayrıca uzaktan eğitim de yapılabilmektedir.

  • Teknoloji sayesinde bilgi öğrenebiliriz.
  • Ulaşımda da teknolojiden yararlanılmaktadır.

TEKNOLOJİ'NİN ZARARLARI



Birçok teknolojik süreç ile birlikte istenmeyen yan ürünler nedeniyle, çevre kirliliği olarak da bilinen Dünya'nın doğal çevre zararları oluştu. Doğal kaynaklar tükenmeye başladı. Teknolojinin çeşitli uygulamaları, toplumda genellikle yeni etik sorunların oluşmasına neden oldu. Bazı değerlerini ise etkiledi.



  • Çocukların yalnızlaşmasına neden olur.

  • Sosyal becerilerini geliştirmeleri önemlidir.

  • Teknolojik araçlar, öğrenme ve dikkat toplamayı güçleştirir.

  • Uygunsuz bilgilerle karşılaşmasına neden olabilir.

  • Sağlık açısından zararları vardır.

  • Kitap okumaktan uzaklaştırır.




Teknoloji beraberinde küresel ısınma gibi çevre sorunlarını da getirir. Teknolojik gelişmelerle sayısı artan fabrikaların yol açtığı hava kirliliği, kimyasal atıklar dünyanın yaşanamaz bir yer haline gelmesine yol açmaktadır. 7. Nükleer enerji, nükleer ve kimyasal silahlar kalıcı hasarlara yol açar.




                                 SONUÇ     


Yani yukarıda verilen bilgilere göre Teknoloji'nin yararından çok zararının olduğunu öğrenmiş olduk. Burada çıkaracağımız ders ise, Teknoloji'yi doğru amaç  için kullanmamız lazım, kullanım saatlerine dikkat etmemiz lazım kısacası Teknoloji'yi doğru kullanmamız lazım.