1.Şamatalı Köy



Çocuk edebiyatının en önemli yazarlarından Astrid Lindgren'den unutulmaz bir klasik... Şamatalı Köy'e hoş geldiniz! Bu köyde Lisa, iki erkek kardeşi ve arkadaşlarının yaşadığı yan yana üç çiftlik evi var ve bu küçük köyde şamata hiç bitmiyor!

2.Bizim Matrak Sınıf set(Gürültülü patırtılı şeyler)


Açıklama


Biraz fazla mı gürültü yaptık? Ne! Çok mu yaramazız? Ama neler olduğunu bilmiyorsun ki! Bizim sınıf bu sene olduğundan daha komik!Öğretmenler daha anlayışlı, hatta daha karizmatik!Hepsini günlüğüme yazdım, tabii ki sen de oku diye.Bu arada benim adım ÇAĞLA. Seni de bizim sınıfa alalım mı?

3.Dedektif Tayfa



Evet, tamam, ben büyüdüğümde dedektif olmak istiyorum ama şimdi değil!
Yani henüz bütün hazırlıklarımı tamamlamadım. Ben sadece bir çocuğum!
Ama zaman beni dinlemiyor, her şey bir sabah başlıyor.
Çocukların aralarında konuştuğu o korkunç, çok korkunç olaylar neler?
Gizli gizli fısıldaşmalar neden?
Öğretmenler ve öğrenciler niçin tedirginler?
Biz okulun bodrumunda neden kilitli kaldık?
Bu hırsızların bizim okulda ne işleri var?
Nasıl olduğunu bilmiyorum ama ben ve arkadaşlarım, şu anda olayların tam da ortasındayız.
Bir dakika! Ben dedektif mi oldum?
”Dedektif Tayfa” grubu nasıl kuruldu?
Arkadaşlarımla bu olayı nasıl çözdük?
Hademe Hasbi Abi ve Ahmet Öğretmen, Dedektif Tayfa’ya nasıl katıldılar?
İnanın ben de bilmiyorum. Tek bildiğim şey, “Dedektif Tayfa artık iş başında!”
Savulun kötüler! Çözülemeyen garip olaylar, tuhaflıklar… Biz geldiiik!

 4.80 Günde Devri Alem



Modern çağın teknolojisine ve icatlarına ilham kaynağı olmuş, etkileyici öyküleri ile çocukların hayal dünyasına girmeyi başarmış Jules Verne’nin, 80 Günde Devri Alem eseri Dünya genelinde en çok okunan kitaplar arasında yer almaktadır. Sayısız dile çevrim yapılan ve sinemaya uyarlanan eser ortaokul öğrencileri tarafından okunması gereken eserler arasında yer almaktadır.

5.Çöpçüler



Modern dünyada, duvarın ardında beklenmedik bir yaşam! Duvarda açan bir çiçekten geldiğini düşünen Landfill ve onu, duvarın ardındaki herkesin acımasız olduğuna inandıran Babagoo, yıllar önce Babagoo'nun çöpten topladığı eşyaların olduğu gizli bir alanda hayvanlarla beraber yaşarlar.

6.Mustafa Kemal Atatürk Çocuklar İçin Nutuk



Nutuk kitabı milli mücadele dönemini konu edinen ve milli mücadele döneminden sonra yaşanan süreçleri ele almaktadır. Aynı zamanda milli mücadeleden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve kuruluşta nelerin yaşandığını Türkiye'nin kuruluş sürecini detaylı olarak ele alan bir kitaptır. Nutuk kitabının ana fikri Türkiye son derecede zorlu koşullarda kurulmuş bir ülkedir. Bundan dolayı vatana sıkı sıkı bağlı kalmalı ve vatana sahip çıkılmalı.

Kaynakça:kitapkolik

HAYATIMIZ

Sizce hayatınız tek size mi ait? Yoksa hayatınızı paylaşıyor musunuz? Benim fikrim eminim ki herkesin hayatında önemli bir birey vardır benim yok diyemem. Ben de hayatımı biri ile paylaşıyorum hemde 7 yıldır ve bundan da çok mutluyum. Hayatta birinin sizin yaşadığınız bir olayda sizden daha çok etkilenmesi çok güzel. Neredeyse herkesin hayatında vardır. Şu an tanımıyor olabiliriz ama önemli bir dönemimizde ya da en mutlu günümüzde karşımıza çıkabilir. Size bir örnekle anlatayım: Sizin hayatınızda önemli bir rol oynayan bir kişiyle küstünüz veya kavga ettiniz ve biri sizin yerinize aglıyor, üzülüyor. Eminim ki insanın içindeki mutluluk hissi ortaya çıkar. Ben buna kısaca dostluk diyorum peki ya sizce dostluk nedir? Bana göre dostluk ağlıycak omuz gibidir dizine yatıcak güvenilir bir yastık, tek güvende hissettiğim yerdir dostluk. Şuna eminim her insanın hayatında kendinden değerli bir eşya, insan, hayvan vardır yok diyenler de sadece bunun farkında değillerdir. Belki fikirlerim karışık gelmiş olabilir sana bir hikayeyle anlatayım.

İlkokul sabahıydı ameliyattan 6 gün önce çıkmış derse girmiştim. Arkadaşım beni bu durumdan dolayı dışlamıstı. O an kendimi hiçbir faydam yok gibi onun hayatında hiç yerim olmadı gibi hissettim. İşte o an o geldi. Sude geldi sanki içimde bir his uyandı sanki o yaşıma kadar onu bekliyormuşum. Sana bir sorum olacak sence sadece insanla mı arkadaş olunur? Bence bir hayvanla, rüyayla bazen de kendini bir kağıtla dost olmuş bir şekilde bulursun. Yine kendimden bir örnekle anlatıyım. Kuşum vardı her şeyimdi şuan bile onu düşündüğümde ağlarım belki de  bu yazıyı yazarken de özlemimden ağlıyorumdur.







Bu yazımda sizlere dünyada en çok  merak edilen sorular ve bu soruların cevaplarından bahsedeceğim.Dünyanın saygın popüler bilim dergilerinden BBC Focus, yıllardır insanların en çok merak ettiği sorulara, konunun uzmanlarına danışarak yanıt aradı.BBC Focus dünyanın en saygın dergilerindendir.Bu yüzden bu konu hakkında uzmanlara danışmıştır.İsterseniz ilk sorumuzla başlayalım.



1.Soru:SOĞAN DOĞRAMAK NEDEN AĞLATIYOR?
Evet. Hepimizin de bildiği soğan doğrarken istemsiz bir ağlama geliyor. Bu ağlamanın sebebi gözün kendini korumaya almasıdır yani Soğanda bulunan syn-propanethial-S-oksit isimli bir kimyasal nedeniyle soğan gözlerimizi yaşatır. Soğanın büyürken geliştirdiği bir tür savunma mekanizması olan bu  kimyasal göz yaşarmasının nedeni olarak aktarılıyor. Bizde bu yüzden soğan doğrarken ağlıyoruz.

2.Soru:ARKA KOLTUKTA NEDEN ARABA TUTUYOR?
Bence hepiniz bu duyduğunuz cevap karşısında çok şaşıracaksınız.Arka koltukta oturmak vücut dengesini bozarak mide bulanmasına neden olur. Arka koltukta oturduğumuz zaman beynimiz arabanın hareket ettiğini algılamaz ve bu durumda vücut dengesi bozulur. Bu olay midemizin bulanmasına neden oluyor.

3.Soru: YUTTUĞUMUZ SAKIZLAR SONSUZA DEK MİDEDE KALIR MI?
Hepimizin sakızı çiğnedikten sonra yutmuşluğumuz vardır. Peki bizim yuttuğumuz sakızlar sonsuza dek midede mi kalıyor?Tabiki hayır.Yutulan sakızlar sindirilemez.Bu yüzden en fazla 3 ile 4 gün içinde mideden atılır. Kısacası yuttuğumuz sakızlar sonsuza dek midede kalmıyor.

4.Soru:NEDEN TEK YUMURTA İKİZLERİNİN PARMAK İZLERİ BİRBİRİNİ
TUTMUYOR?
Tek yumurta ikizleri aynı DNA’ya sahip olsalar da hücre-hücre aynı değildir, dış görünüşünüzü genleriniz belirler. 
Parmak izleri ise vücutta maruz kalınan hormonlara bağlıdır. İki hücrenin hormon seviyesi farklı olduğu için, parmak izleri aynı olmaz.

5.Soru:KUŞLAR ISLANIR MI \NEDEN ISLANMAZ?
Belki de birçoğunuz çok şaşıracak çünkü kuşlar ıslanmaz. Ne kadar şiddetli yağış olursa olsun kuşlar asla ıslanmaz. Bunun nedeni kuşların gagalarında ürettikleri yağı alarak tüylerine aktarmalarıdır. Suyun yağı geçmesiyle tüyler ıslanmaz.

6.Soru:EVRENİN EN SOĞUK YERİ NERESİDİR?
Evrenin en soğuk yeri hakkında net bilgi olmasada günümüzde dünyanın 5 bin ışık yılı uzağında yer olan büyük bir toz ve gaz bulutu BOOMERANG NEBULA olarak tahmin ediliyor.BOOMERANG NEBULA'da sıcaklık -272 derece olarak bilinmektedir.

7.Soru:PARMAKLARIMIZ SUDA KALINCA NEDEN BURUŞUYOR?
Hücrelerinizin sahip olduğu değerlerden daha az yoğunlukta veya az tuz çözeltisinin olduğu su ile vücut temas ederse, Su osmos yöntemi ile deri ile tepkileşme geçerek  vücuda emilir. Bu da deride bulunan hücrelerin şişmesine yol açar. Hücreler alt tabakadaki dokulara bağlı olduğundan dolayı deri mevcut duruma uyum sağlamak için buruşur. 
               
8.Soru:İNSANLAR NEDEN AĞLAR?
 Peki bu göz yaşları nasıl oluşur? Göz, günde ortalama 300 ml göz yaşı üretmektedir. Göz yaşları, beyinde bulunan sinir merkezi tarafından sinyaller aracılığı ile duygusal anlarda ortaya çıkar. Sinyal, yüzde ki kan basıncını arttırarak yaşların gözlerden dışarı çıkmasına yol açar.

9.Soru: DOMATES MEYVE Mİ/SEBZE Mİ?
Evet işte hepimizin cevabını merak ettiği o soru, yıllardır herkes domatese sebze
diyor ama domates bir sebze değil meyve. Bitki bilimi çekirdeği olan tüm bitkilerin meyve olduğu teorisini ortaya sunmuştur. Bu teori çoğu insana saçma geliyor. Kafa karıştırıcı bu teori domatesin meyve olduğunu söylemiştir.

10.Soru:HIÇKIRIK NEDİR?
Hıçkırık diyaframın istemsiz kasılması sonucunda oluşan ani hava girişi sonucu oluşur. Glotis (nefes borusunun ağız bölümü) aynı anda kapanır böylece içeride kalan havanın kapanan glotise çarpması ile de hıçkırık sırasındaki karakteristik ses meydana gelir.

11.Soru:SOLAK YA DA GÖZLÜKLÜ İNSANLAR DAHA MI ZEKİ?
Hayır. Bu konu hakkında bir çok soru sorulmuş ve birçok teori ortaya atılmıştır, ama bu teorilerin hepsi yalanlanmış. Solak ya da gözlüklü insanlar daha zeki değildir. 


12.Soru:DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL CANLISI NEDİR?
herkesi şaşırtan işte ilginç cevap. Uzmanlara göre dünyanın en ölümcül canlısı sivrisineklerdir. Sivrisinekler her yıl 750 bin insanın ölümüne sebep oluyor. Yani bu soruda görünüşe aldanmamamız gerektiğini anladık.

13.Soru:UZAY NEREDE BAŞLIYOR?
Uzayın başladığı fiziksel bir sınır olmamasına karşın resmi olarak uzay kabul edilen bir yükseklik vardır. NASA, dünyadan 80 km uzaklaşabilen insanlara astronot unvanını veriyor ancak diğer uzay araştırma merkezleri son yıllarda bu mesafeyi 100 km’ye yükseltti.
 
14.Soru:FAZLA BOY UZAMASI NE GİBİ SORUNLARA YOL AÇAR?
Bazı insanlar boylarının çok uzun olmasını istiyor ama çok uzun boylu olmak bazı sorunlara da yol açar. Örneğin; Batıda iyi beslenme ve doğal seleksiyon sonucunda ortalama ortalama boy giderek uzuyor. Ancak uzmanların yaptığı araştırmaya göre 2.03  metreden uzun kişilerde kalp vücuda yeterince kan pompalayamıyor.


Kaynakça :1.Görsel
                  2. Görsel
                  3.Görsel
                  4.Görsel
                  5.Görsel