Ben mesajını ne zaman kullanmalıyız 

      1. Karşı tarafın davranışlarından rahatsız olduğumuzda... 
2. İstek,tehdit zorlamadan kaçınarak duyguları paylaşmayı veya bir istekte bulunmayı düşündüğümüzde..
3. Karşı tarafla daha yakın ve açık bir iletişim kurmak istediğimizde...
4. Kızgınlık, memnuniyetsizlik gibi stres yaratan durumlarda...
5. Her iki taraf iletişimde engellerle karşılaştığında...   

Beden dilinin öğeleri

  • Beden duruşu...
  • Mimikler ve jestler...
  • Bakış...
  • Oturmak için seçilen yer...
  • Oturma biçimi...
  • Yönelme ve ayakların kullanımı...
  • Mesafe, temas...
  • Giyim...
  • Bakım ve makyaj...
  • Kullanılan aksesuarlar...

Ustalıkla nasıl konuşma yapılır?    

1.Söylemek istedikleriniz hakkında bilgili olun

 Söylemek istediğiniz şeyler hakkında tam bir bilgi sahibi değilseniz, ayağa kalkmayın ya da ağzınızı açmayın.

2.Söyleyeceğinizde söyleyin ve yerinize oturun

Kısa konuşun, konuyu dağıtmayı ve sözünüzü tamamladığınızda yerinize oturun. 

3. Dinleyicilerin ilgisini çekecek konularda konuşun

Önemli olan, söylemek istediğiniz şeyler değil. Önemli olan dinleyicilerin duymak istediklerini.


4. Nutuk atmaya uğraşmayın

Nutuk atmaya uğraşmayın; bunu çok az kişi başarabilir. Onun yerine normal bir konuşma yapmayı tercih edin.


İnandırıcı konuşmalar nasıl yapılır

Başkalarını inandırmaktan önce kendimiz inanmış olmak gerekir. Özellikle konuşmamızın amacı inandırmaksa, düşüncelerimizin içtenlikle inanmaktan gelen içsel bir güçle ortaya çıkması gerekir.


Görsel malzeme kullanımı

Amaçlarınızı açıkça resmetmek için düşüncelerinizi görselleştirin. Bir şekil kullanıyorsanız, görmeye yeter büyüklükte olmalı. Bir yandan konuşuyor bir yandan da şekil yapıyorsanız çiziminiz hızlı olmalıdır.



Kaynakça
Tarık Işıksacan etkili iletişim
Basım: 2020.                          



#7.sınıf,öğrenciden, iletişim 












"Zaman çabuk geçiyor" bu cümleyi belki annelerimizden duymuş olabiliriz. İnsan bu cümleyi kullanıyor ama gerçekten farkında varmadan ya da anlamını yaşamadan cümlenin tam anlamına inemiyor. Bu cümlenin gerçekten anlamını kardeşim okula başladığı zaman anlamıştım biraz tuhaf ama gerçekten öyle onu böyle ödev yaparken izleyince kullandım bu cümleyi, ilk başta benim de ne kadar zorlandığımı o şimdi belki şekilli şekilli yazdığımız a harfini bile yaparken çok zorlandığımı hatırladım. Zamanın çabuk geçtiğini biliyordum ama gerçekten başta da bahsettiğim gibi insan anlamını yaşamadan anlamıyor. Bilemiyorum belki de biz hızlı yaşadık ya da o zamanlar çok zorluk çektiğimiz için şu an bana öyle geliyor. Böyle olunca zamanın çok kıymetli olduğunu anlıyor insan her saatini bile tasarruflu geçirmek istiyor ama elinden gelen bir şey olmuyor 'zaman su gibi akıp gidiyor."


Keşke zamanı durdurabilsek ama böyle bir şansımız olmuyor. Belki insanlar zamanı durdurabilseydi şu anki gibi davranmazdı ya da hiç kimse zamanını değerlendirmezdi. Insanlar için şu an zaman çok önemli bir hale geldi o kadar önemli insanlar artık dakikalarla yaşıyor, "işlerde okullardaki derslerde teneffüslerde durduk yere saati sormaya başladı. Kendimden örnek vereyim size; Ben bile derste artık kaç dakika kaldı diye yan sıradaki arkadaşlarıma soruyorum dersten sıkıldığımdan değil o an soruyorum öğretmenim ne yapacaksın diyince kalıyorum öylece bu alışkanlığın bazı iyi bazı kötü yanları var işte..

Kaynakça;
labmedya.com


Ben tanrının cezası Cengiz'im. Siz bir günah işlememiş olsaydınız. Tanrı sizi cezalandırmam için beni size yollamazdı

Cengiz Han:

Cengiz Han (diğer adı TEMUÇİN (anlamı demirci) moğulca Tengiz, d. 1162-ö.18 Ağustos 1227. Moğul hükümdarı ve Moğul İmparatorluğunun kurucusudur. Cengiz Han, 13. Yüzyılın başında Orta Asya'daki tüm göçebe bozkır kavimlerin birleştirdi,bir millet haline getirdi ve o milleti tek çatı altında topladı. Dünya tarihinde en büyük askeri dehalarından biri olarak kabul edilen Cengiz Han, hükümdarlığı sırasında 1206 (1207 de olabilir.) - 1227 arasında Kuzey Çin'deki Batı Xıa ve Jin Hanedanı Türkistan'daki Kara Hıtay,Mevereünnehr, Harezem, Horosan ve İran'daki Harezemşahlar ile Kafkasya'da Gürcüler ve Kıpçaklar ile İdil Bulgarları üzerine seferleri sonucu Pasifik Okyanusu'ndan Hazar Denizi ve Karadeniz'e kıyıları bulundu. Bozkır geleneğinden gelen onlu teşkilatı kullanılarak kendisine bağlı bir ordu oluşturdu. Cengiz Han'ın büyük bir asker olmasının sebebi, kurduğu posta teşkilatı kullanılarak ve casus ağı ile istihbarat sanatına verdiği büyük değer önemli bir yer tutar. Seferleri sonucunda, pek çok şehir tahrip olmuş ve milyonlarca insan da katledilmiş ancak Cengiz Han Yasası adı ile metinleştirilen kurallar ile işkenceyi yasaklayıp, zanaatkarlar, doktorlar, belli bilgi becerisi olan insanlar ve her dinden din adamlarına, hangi milletten olursa olsun  aralarında bir ayrım yapılmadan saygı duyulması az ve vergiden muaf tutulmaları kanunlaştırılmıştır. 


Kurmuş olduğu imparatorluk günümüzde Rus'ya hariç tüm ülkelerden daha geniş topraklar üzerine yayılmış vaziyette olup ölümünden sonra, oğulları ve torunları zamanında daha genişleyerek, insanlık tarihinin gördüğü bitişik sınırlarına sahipken büyük imparatorluk haline getirdi.




KAYNAKÇA:


Yazar:ALİ MURAT SEYMEN 

Yayın Evi:OLYMPIA YAYINLARI 

BASIN TARİHİ:NİSAN 2019

https://onedio.com/haber/tum-dunyaya-korku-sacip-gelmis-gecmis-en-guclu-hukumdar-olarak-anilan-cengiz-han

https://media.tenor.com/QXJJPXt7hZ8AAAAM/kurya-han-kurya-khan.gif


STRES!

Stres hepimizin ortak sorunudur. Birçoğumuz stresin üstesinden gelebilmek için yanlış yöntemler deniyoruz. Strese girdiğimiz zamanlarda yanlış çalışmalar yaparak yanlış sonuçlar elde ediyoruz. 

Bu gibi sorun/stresleri aşabilmek için önemli ve basit kurallar vardır şimdi bunlara bakalım


1. Uyku Düzeni

Uyku düzenimize dikkat etmeli günde en az 8 saat veya kendinize yeterli bulduğumuz zaman diliminde uyumalı ve uyanmalıyız.


2. Zamanı iyi Değerlendirme

Bütün gün boyunca ders çalışmak veya elektronik aletlerle zaman geçirmek yerine, zamanımızın bir kısmını ders çalışarak, kitap okuyarak, kendimize zaman ayırarak, aile üyeleriyle zaman geçirerek ve daha birçok aktivite yaparak stresten uzak sakin bir yaşantımız olur. 


3. Düzenli Egzersiz 

Düzenli olarak egzersiz, spor, meditasyon, yoga yaparsak hem sağlığımız açısından hem de kendimizi mutlu hissetmemiz açısından ve stresin biraz olsa azalmış olmasında dolayı önemli bir faktördür. 


4. Sosyalleşmek

İnsanların birçoğu kendi içine kapanarak stresin üstesinden gelebileceklerini düşünüyorlar. Ama sosyalleşerek insan içine veya dış dünyaya çıkarak farklı yerler keşfettiğmizde  hem stresden kurtulmuş, hemde yeni yerler keşfetmiş mutlu bir birey oluruz. 


5. Hobi Edinmek

Kendimizi yaparken mutlu hissediğmiz bir hobi edine biliriz. Mesela resim çizmek, müzik dinlemek, şiir yazmak gibi birçok hobi edinebiliriz kendinizi mutlu hissederiz stresten uzak bir birey oluruz.


6. Stresi Azaltan Bitki Çayları

Bitki çayları çeşitleri bulunmaktadır. Ama adıyla kalmayıp birçok alana yarar sağlayan bitki çayları vardır. İşte bunlardan bazıları;             

  • Karanfil Çayı
  • Melisa Çayı
  • Ada Çayı
  • Papatya Çayı
Ama bu konuda en etkili olan bitki çayı kantoron’dur. Çünkü stres konusunda en etkili olarak gösterilen kantoron çayı, sadece sterin azalmasını sağlamakla kalmıyor. Strese bağlı olarak gelişen uykusuzluk ve 
baş ağrılarınında azalmasına yardımcı oluyor.


Umarım bu 6 basit kural  sayesinde hayatımızda stresten uzak mutlu ve çalışkan bireyler oluruz.






Kaynakça;

 Motivasyon yazısı fotoğrafı: https://pin.it/2QVuvyh 

 Stres Fotoğrafı: https://ahmetmetehaner.com/blog/stresli-oldugunuzda-yapmayi-sonlandirmaniz-gereken-8-durum

Bitki Çaylarını aldığım site: https://www.ntv.com.tr/galeri/saglik/sakinlestirici-ozelligi-olan-bitkiler-neler-hangi-bitki-caylari-strese-iyi-geliyor,o-ncbHrH10aFMDsdgPsSxg



SİNEM KAYA