Son iki senede hızla dağılan ve çağımızda insanlığın korkulu rüyası durumuna gelen Ebola yüzünden Uluslararası Sağlık Örgütü'nün rakamlarına bu güne kadar 4 bin 493 insan yaşamını yitirdi ve 8 bin 997 insana bu hastalık bulaştı
Buna karşın Focus mecmuasında yer alan bir habere göre, Ebola Dünya'nın en tehlikeli ilk on rahatsızlığı sıralamasında yer almıyor Listede insanları en çok korkması şart olan Dünya'nın en tehlikeli ilk on iki rahatsızlığı sırasıyla şunlar.


1)Solunum yolları hastalıkları: Genelde akciğerin iltihaplanması şekilde en yoğun rastlanılan bir ölümcül bulaşıcı hastalıktır Yılda çoğunluğu çocuk ve yaşlılar olmak üzere ortalama 4 milyon şahıs bu hastalıktan yaşamını yitirmektedir.





2)AIDS: Yılda 3 milyon insanoğlunun yaşamını yitirdiği bu hastalıkta, yeni vakalar hala yüksek oranda sürmekte.


3)İshal hastalıkları: En çok rastlanılan kolera, tifo ve dizanteri benzeri ishal hastalıkları bilhassa evlatları öldürüyor 1996'da 3 milyon olan ölüm sayısı çağımızda yalnız bir milyon azaldı.

4)HIV: Modern dünyanın en büyük katili hala hıc olabilir.1980'lerin baslarında tanımlanmasından bu yana 32 milyon insan hıc nedeniyle hayatını kaybetti.hıv aynı zamanda en pahalıya mâl olan hastalık durumudur.

5)Sıtma: Dünya'nın en tehlikeli enfeksiyon hastalıklarından biridir Eğer tedavi edilmezse hastanın yaşama şansı hiç yoktur Küçük bir sinek sokması ölümcül olabiliyor Bu tropikal hastalık Dünyada senede 1 milyon insanoğlunun ölümüne sebep olmaktadır.

  sonuçlanabilmektedir.

6)Kızamık: Aslında aşısı bulunan zararsız bir çocuk rahatsızlığı şekilde görünür Fakat, buna karşın senede 1 milyon insan bu hastalık yüzünden yaşamını yitirmektedir Bir çok çocukta kızamık sebebiyle oluşan beyin iltihabı ölümle sonuçlanabilmektedir.


7)Uyku rahatsızlığı: Sadece tropik Afrika'da görünen ve çeçe sineğinin sokmasıyla bulaşan uyku rahatsızlığı (Tripanozomiyazı) senede 500 bin insanın ölümüne sebep olmaktadır.



8)Dang Humması: Dang vürüsü olarak 1950'lerde Filipinler ve Tayland'da
ortaya çıktı.Oradan dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yayıldı.Dünya nüfusunun %40 kadar Dangların bulunduğu bölgelerde yaşıyor ve dünya ısındıkça onu taşıyan sivrisineklerle birlikte hastalık daha geniş alanlara yayılıyor.

9)Boğmaca: Özellikle yeni doğan bebekler bu hastalığa yakalanırlar Bordetella pertussis bakterisinin yol açmış olduğu bu hastalık üst solunum yollarını etkiler Dünyada bu hastalıktan senede ortalama 300 bin yaşamını yitirmektedir.

10) Menejit - Dünyada senede 160 ile 300 bin şahıs bu üç hastalık yüzünden (menenjit, Hepatit ve frengi) yaşamını yitirmektedir.

11)Hepatit: Karaciğeri etkileyen ciddi bir hastalıktır ve Hepatit B virüsü nedeniyle ortaya çıkar. Hepatit B virüsü kan, cinsel yol ve vücut sıvılarının (tükürük, salya) yakın teması ile bulaşıyor. Hepatit B, doğum esnasında anneden bebeğe geçebiliyor.



12)Frengi
Kaynakça:drozdogan yenisafak



LOGO

1899-1936

1889'dan 1910'a kadar Barcelona'nın orjinal logosu oldukça farklıydı. İlk logolarda, Saint Jordi Haçı ve Katalan bayrağı La Senyra bulunmaktaydı, bir defne yaprğı ve bir yarasa vardı. 

1936-1974

1939'da Franco yönetime gelince, futbol kulübü isimlerine yabancı kelimeleri istemediler. Bu yüzden, Clup de Futbol Barcelona(CFB) oldu. 50.yıldöneminde bu yasak kalktı.          

1974-1975

Franco ölünce, kısaltma yine eskisi gibi FCB oldu.

2022'den Günümüze

Barcelona FC logosu, tasarımcı Clarent Serrahima tarafından 2002 yılında yapıldı. Önceki logodaki çizgileri kalınlaştırıp düzeltti,harfler arasındaki noktaları kaldırdı, takım adını küçülttü.


KAYNAKÇA:

DÜNYA FUTBOL KULÜPLERİ - 5

BARCELONA