1) Beynin sol kısmında,sağ tarafta göre 200 milyon daha fazla nöron bulunur.


2) Yağ, kalbimiz için zararlı olabilir ama beynimiz için faydalıdır.



3) İnsan beyni oldukça fazla enerji üretir.Uyuyan bir beyin 25 watt'lık bir ampulü yakabilir.



4)İnsan beyni dakikada 1.000 kelimeye kadar okuyabilir.



5) Beynimiz gece,gündüz olduğundan daha aktif.



6) Beynimiz sanılanın aksine gelişimini 20'li yaşlara kadar değil 40' li yaşların sonuna kadar sürdürür.



7) Beyin kalpten akan kanın %20' sini alır.



8) İnsan beyninin toplam kapladığı alan 25.00 metrekarelik.

9)Hayat boyu, beynimizin uzun süreli hafızası 1 katrilyon ayrı bilgi parçası tutabilir.

10) 5 ile 10 dakika arasında beyne oksijen gitmemesi kalıcı bir hasar verebilir.


Kaynakça

Teleskop popüler bilim yayınları "ilginç beynimiz"




BİR OTOMOBİL NASIL ÜRETİLİR


Otomobilin Üretim Aşamaları

Firmalara göre bu aşamalar değişkenlik gösterse de genellikle araba 6 aşamada üretilir. Bunlar; pres, kaynak, montaj, boya, kalite kontrol ve lojistiktir. Pres Aşaması Araba bu aşamada en geniş halindedir.

PRES (ARABANIN GÖVDESİ) : Bir araba, sorunsuz bir şekilde birlikte çalışan birçok unsurdan oluşur. Bunlardan başlıcaları motor, şasi ve şanzıman olarak kabul edilir. Bununla birlikte, hepsi etkileşimlerini sağlayan taşıyıcı sisteme sabitlenmiştir. Taşıyıcı sistem farklı varyantlarda sunulabilir, ancak en popüler olanı araba gövdesidir. Aracın bileşenlerini emniyete alan, yolcuları ve kargoları kabinde barındıran ve ayrıca sürüş sırasında tüm yükleri absorbe eden önemli bir yapısal unsurdur.

Peki nasıl yapılır : Büyük metal rulolar ve ham maddesi pres aşamasında işlenerek şekil alır. Özel kalıplar yüksek basınçlarla şekillendirilir ve arabanın dış görünümü oluşur.




1) Kaynak Aşaması

Pres işleminden sonra araba hassas ayarlarının yapılması için kaynak işlemine girer. Makineler bu aşamada önemli bir görev arz eder. Özellikle ince işçiliğin olduğu kaynakta hataya yer verilmemektir.

2) Montaj ve Boyama Aşaması

Otomobilin bu aşamada rengine karar verilir ve boyama yapılır. Üretilen aracın uzun ömürlü olması, boyanın zarar görmemesi ya da solmaması için de birçok kaplama bu aşamada gerçekleşir. Boyamadan sonra montaj istasyonuna gelen araç parçaları birleştirilir ve kalite aşamasına gönderilir.



3) Kalite Kontrol Aşaması

Araç üretime sunulmadan önce bu aşamada test edilir. Örneğin; kapı kapanma sesinden motor sesine, tasarımından işçiliğine ya da aracın dayanıklılığına bakılır. Birçok özellik müşteriye sunulmadan önce kontrol edilir. Testleri başarıyla geçen araç lojistik aşamasına gönderilir.

Bu aşamalar kısa bir süreç olarak görünse de bir otomobilin tasarlanması, üretilmesi ve daha sonrasında satılması uzun zaman alır. Çok büyük emekler sonucunda ortaya çıkar. Arabanın üretiminde kullanılan motorun gücü, kalitesi, iç tasarımı ya da darbelere karşı dayanaklılığı gibi unsurlar aracın satışını ve popülerliğini de etkiler. Günümüzde dünya devi birçok marka birbirleri ile bu konular üzerine yarışmaktadır. Üretimde kullanılan malzemeler, markaların ilerleyip gelişmesinde ya da gerileyip iflas etmesinde büyük rol oynamaktadır.


Arabanın yapım aşamasıyla ilgili video


Araba Üretiminde Kullanılan 5 Temel Malzeme

Kullanılan malzemeler çoğunlukla müşterinin ilgisine, bütçesine göre şekil almaktadır. Arabanın gelişmişliğine ve hitap ettiği müşteriye göre değişir. Örneğin; ROLLS-ROYCE otomobillerinin hitap ettiği müşteri ile BMW otomobillerinin hitap ettiği müşteri birbirinden farklıdır. Biri konfor için kendini geliştirirken diğeri hız ve performans için aracını geliştirir. Bu farklılıklara rağmen araçlarda kullanılan en temel 5 malzeme şunlardır; plastik, çelik, alüminyum, kauçuk ve cam.






Dünya üzerinde hemen hemen herkesin kullandığı otomobiller yenileşmeye ve gelişmeye her yıl devam etmektedir. Gerek mühendisler gerekse büyük firmalar ve otomotiv sektöründe yer alan birçok kişi, otomobil üretiminde büyük yenilikler yapmıştır.

Kauçuk Nedir : Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde . Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir. Her iki tür de çok yönlü maddelerdir. Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılır.

KAYNAKÇA

Otomobilin Üretim Aşamaları

PRES (ARABANIN GÖVDESİ)

Peki Nasıl Yapılır

Kaynak Aşaması

Montaj ve Boyama Aşaması

Kalite Kontrol Aşaması

Kauçuk Nedir

BMW Fotoğraf

ROLLS-ROYCE Fotoğraf

Arabanın gövdesi fotoğraf

Arabanın boyama aşaması fotoğraf



Nefroloji Nedir?

Böbreklerin sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen iç hastalıklarına bağlı bir bilim dalıdır, dahili tıp bilimlerinden birinin uygulama alanıdır.  Bu alanda uzmanlaşan kişilere nefrolog denir.

Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

1)Yorgunluk ve halsizlik.
2)Mide bulantısı
3)Kusma.
4)Konsantrasyon bozukluğu.
5)Vücudun fazla su tutmasına bağlı olarak ayaklarda şişkinlik.
6)İştah kaybı
7)Uyku problemleri ve özellikle sabahları gözlerde şişkinlik.
8)İdrar miktarında değişiklik ve geceleri sık idrara çıkma


Böbreklerle ilgili rahatsızlıklar için Nefroloji doktoruna gidilmelidir. Nefrit ve pyelonefrit gibi böbrek iltihapları, akut ve kronik böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek kaynaklı hipertansiyon, albümin gibi böbrek hastalıklarının tedavisini nefroloji doktoru takip etmelidir.

Daha fazla bilgi için; https://www.memorial.com.tr
        Vikipedi