1 MAYIS BAŞLANGICI
 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı, ülkemizde Emek ve Dayanışma Günü olduğu gibi bu yıl da çeşitli mesajlar ile kutlanacak. ABD'de işçilerin, günlük çalışma sürelerinin 8 saate indirilmesi için 1884'te başlattığı mücadeleyle ortaya çıkan 1 Mayıs, 1886'da başlatılan kitlesel grevlerle yaygınlaşarak küresel nitelik kazanmış ve tüm ülkelerde kutlanmaya başlamıştır.
 İlk kez 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi'nden Parlamento Evi'ne kadar yürüyüş düzenlemesi ile ortaya çıkan 1 Mayıs anlam ve önemi merak ediliyor.

Milletlerarası İşçi kardeşliği teşkilatının 1889 Paris Kongresi'nde yılda bir günün, dayanışma amacıyla işcilerin ortak bayramı ilan edilmesi kararlaştırıldı. 
Birçok ülkede 1 Mayıs "Emek Bayramı" , " İşçi Bayramı" ve " 1 Mayıs Bayramı" adıyla resmi tatil olarak kutlanmaya başladı.

1977 1 MAYIS
Taksim Meydanı'nda 1977'de düzenlenen 1 Mayıs programı, üzücü olaylara şahit oldu. Mitingde, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler'in konuşması sırasında açılan ateş sonrasında 36 kişi yaşamını yitirdi. Yaşanan bu olay sonrasında 1 Mayıs kaldırıldı. Kutlamalar yasaklandı.

Milli güvenlik konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs 2009'da  tekrardan tatil edildi.
  

Daha fazla bilgi için : www.gazetevatan.com
                                     www.sabah.com.tr

Video için ;