Pablo Picasso

İspanya'nın Malaga kentinde, Jose Ruiz Blasco ile Maria Picasso Lopez'in oğlu olarak 25 Ekim 1881'de doğmuştur. Pablo Picasso'nun yaşamının ilk on yılı doğduğu şehir Malaga'da geçmiştir. 1890 yılından sonra aile ekonomik sıkıntılar çekmiş ve 1891 yılında La Coruna'ya  taşınmıştır.

Aile 1985 yılında da Barcelona'da yaşamaya başlamıştır. Pablo Picasso'nun ilk eğitim hayatı La Coruna'da babasının çalıştığı San Telmo Güzel Sanatlar okulunun üst katında bulunan La Guarda Enstitüsü'nde başlamıştır.


Aslında gerçek adı Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso'dur. Babası bir sanatçı olan Picasso sanatı yedi yaşındayken öğrenmeye başladı. 1890'da, dokuz yaşında Picasso ilk resmini 'La Picador'u resmetti. İlk sergisini 13 yaşında bir şemsiye dükkânının arkasında sergiledi.

Picasso'nun bilinen eşleri ve sevgilileri kadar bilinmeyenlerinin sayısında oldukça fazla olduğu söylenir.


1911'de Mona Lisa, Louvre müzesinden ünlü bir şekilde çalınmıştı. Picasso'nun arkadaşlarından şair Guillaume  Apollinaire sorgulama için getirildi ve Picasso'yu suç ortağı olarak suçladı. Bazı sorgulamalardan sonra polis, Picasso'nun hırsızlıkla ilgisi olmadığını fark etti ve her ikisini de serbest bıraktı.

İki yıl sonra, portre müzeden eski bir görevlinin evinde bulundu ve Louvre'a geri döndü. Picasso, Louvre'da çalışmalarını hayattayken sergileme şansı bulan ilk sanatçı ünvanına sahiptir. 1971'deki sergisi 90. yaş gününü onurlandırmıştır. 

Guiness rekorlar kitabına göre, toplam 100,000 baskı, 34,000 kitap resmi ve 300 heykel ve bir çok seramik ve çizim üretmiştir. 8 Nisan 1973 tarihinde Fransa'da ölmüştür.

Daha fazla bilgi için; okuryazarim.com
                                   www.artkolik.net

Eserleri için;


                                   ANOTOMİK DURUŞ;DÜZLEM VE EKSENLER



Anotomik duruş:

        Anotomi öğretiminde organlar ve oluşumları anlatılırken tüm tanımlamalar ve ilişkiler; karşımızda ayakta duran,yüzü bize dönük,baş ve gövdesi dik, kolları yanlarda aşağıya sarkık,avuç içine bakan,ayakları birleşik ve öne dönük bir kişiye göre yapılır.Bu pozisyona anotomik duruş denir.
 Bu pozisyonda,organların belirli noktaların tanımlanmasında superior, inferior, anterior ve posterior (üst, alt, ön ve arka) gibi terimler kullanılır.E mbriyolojoik gelişim aşamaları ile ilgili tanımlanmış olan cranialis, caudalis,ventralis ve dorsalis ( baş,kuyruk, ön ve sert) sözcükleri de kullanılabilir.



             Vücuttaki Adaptasyon Çizgileri
Mukoza:dışa açılan veya dış ortamla ilişkili olan içi boşluklu organların iç yüzlerinde bulunan zar.
Seröz zarları: dış ortamla bağlantılı olmayan vücut boşlukların iç yüzleri.
Sinovyal zarlar:hareketli eklem boşluklarında.

                                              DÜZLEMLER(PLANUMLAR)

İnsan vücudunu tanımlamak amacıyla kullanılırlar ve vücudu tasarlanmış kesitlere ayırırlar.

1-)Planum medianum(orta düzlem):vücudun ortasından geçirilen ve vücudu sağ-sol olarak iki eşit parçaya ayıran dik planıdır.
2-)Planum sagittale(sagital düzlem):planum medianuma paralel olarak geçirilendik planları belirtmek için kullanılır.Vücudu sağ-sol olarak eşit olmayan iki parçaya ayırır.
3-)Planum frontale-coronale (alın düzlemi):dik bir düzlem olup, sağdan sola, soldan sağa  doğru  sagital düzlemlerle dik açı yapacak şekilde geçer.Vücuda ön-arkaolarak eşit olmayan iki yarıma ayırır.
4-)Planum horizontale-transversum(enine yere paralel düzlem):vücudun herhangi bir seviyesinden yere paralel olarak geçirilen düzlemdir.Vücudu üst-alt olarak eşit olmayan iki parçaya ayırır.
Anatomi Neleri  İnceler?

Kemikler
Kıkırdaklar
Eklemler
Ligamentler(Bağlar)
Kaslar
Solunum sistemi
Dolaşım sistemi
Ürogenitel sistemi
Sinir sistemi
Endokrin sistem
Deri


Anotomi'nin Alt Dalları

1-)Makroskopik Anotomi (Gross Anotomi):

          İnsan yapısını gözle görülebilen şekliyle inceleyen Anotomi dalıdır.Bu amaçla kullanılan temel eğitim aracı, ilaçlanarak doku özelliklerin uzun zaman kalıcılığı sağlanan ölü insan vücududur (kadavra).

2-)Mikroskobpik  Anotomi ( Histologia):

          Vücudu oluşturan organlardan özel teknikler ile alınarak boyanan doku örneklerini mikroskop altında inceleyen bilim.Mikroskop, gözle görülmeyen varlıkları değişen oranlarda büyüterek görülebilmelerini sağlayan en önemli eğitim aracıdır.

3-)Gelişimsel Anotomi (Developmental Anotomy):

           İnsan vücudunun şekillenmeye başladığı ilk andan ölümüne kadar geçirdiği evreleri ve normal yapısal değişiklikleri inceler.Çeşitli alt başlıklara ayrılabilir:
       
A-)Doğum Öncesi Dönemi Anotomisi (Embryologia):
         
           Dişi ve erkek eşey hücrelerin birleşmesi ile şekillenen zigot oluşumundan doğuma kadar olan dönemi incelemeyi temel alır.Bu dönemi de embriyo ve fetus dönemi anatomisi olarak ikiye ayırmak olanaklıdır.Teknolojik gelişmeler,bazı hastalıkların doğumdan önce saptanabilmesini ve tedavisini sağlanabilmekte olduğundan fetus anotomisinin önemi  giderek artmaktadır.

B-)Çocukluk Dönemi Anotomisi (Child Anotomy ):

            Doğumdan itibaren puberte dönemi sonrasına kadar süren gelişimi inceler.


C-) Erişkin Dönemi Anotomisi (Adult Anotomy):

           Erişkin İnsan vücudunun yapısını inceler.Klasik ders kitaplarında verilen bilgiler erişkin İnsan vücudu temel alınarak hazırlanmıştır.

D-)Yaşlılık Dönemi Anotomisi (Geriatric Anotomy):

         Yaşlı insanlardaki normal yapısal değişiklikleri inceler.

4-) Patolojik Anotomi:

            Makroskopik ya da Mikroskopik olarak insan dokusunun normal olmayan yapısını  inceler.

5-)Sistematik Anotomi:

        İnsan vücudunu organ gruplarına  göre inceler.Bu anotomide İnsan vücudu 8 sisteme ayrılarak incelenir.

Hareket sistemi                                    Sindirim sistemi 
Sinir sistemi                                          Solunum sistemi 
Duyu organları                                      İdrar ve üreme sistemi
Dolaşım sistemi                                   İç salgılı bezler sistemi


6-)Topografik anatomi:

         İnsan vücudunun bölüm ve bölgelere ayrılması sonucu  ortaya çıkmıştır.Bölgelerdeki oluşumlar hangi sisteme ait olursa olsunlar kat kat bir düzen içinde incelenir.Örn:uygulamalı anotomi, klinik anotomi, cerrahi anotomi...

7-)Tıp eğitimi dışında kullanılan anotomi:

         Artistik anotomi, sportif anatomi, popüler anotomi...

                                                       

MERHABA bugün sizlere kendi yazmış olduğum duygusal bir hikayeyi sergilemek istedim 


                                                   TAVAN

Yine ne pozisyonum nede bakışım değişti .

Tavan aynı tavan lamba aynı lamba ,ama çok acıyordu boynum ,kafamı arkaya germekten, ama tavanda bir değişiklik vardı  ya da ben lambanın arkasındaki köpüğün şeklinin sayısını yanlış saymıştım ki öyleydi 12  yerine 9 saymışım .

Tavan birden hareket etti ,meğersem annem beni mutfağa götürmüş.

Karnımın gurultusunu duyan annem hemen bir şeyler hazırladı ,ne var ki bende manzaraya karşı ,anneme, babama karşı bakarak yiyebilseydim de şu pürüzlü tavanı görmeseydim.

annem bana yemek yedirirken ağlardı , gözünün yaşından bir damla yanaklarımda süzüldü ,annem yanağımı silerken silme diyemedim .

dışarıdan sesler geliyordu , çocuk sesleri bende bir gün onlar gibi olacağım ,ağaçlara tırmanacağım karşımdakine bakıp ona gülümseyeceğim desem de hala tavan bana bakıyor ben tavana .

yine bir gün uyandığımda  hiçbir değişiklik yoktu kolumu başımı kıpırdatamasa da gözümün yaşı durmuyordu , süzülüyordu yanaklarımdan sonra boynumdan geçip kuruyordu .

Dayanamazdı annem ağlamama o da dizime çöker ağlardı .

bir gün komşumuz ile kızı gelmiş ,kızı da eline oje sürüyordu "duyduğuma " göre 

ben daha elimi ayağımı tanıyamazken .

Babam da annem de ellerinden geleni yaparlardı benim için 

bazen ikisi de aç yatar aç kalkarlardı çünkü benim ilaçlarımın hepsi neredeyse bir aylık geçimimizdi .Ah bir ayağa kalksam ah! felç olmasaydım da çalışsaydım evin geçimini sağlasaydım .Annemin elini sıcak sudan soğuk suya değdirmez babamı da paşalar gibi yaşatırdım. 

Ama bu söylediklerim herhalde rüyada gördüklerim.

bu sefer başka bir tavana götürüldüm "duyduğuma "göre salonun tavanıymış ,bu tavan benim tavandan çok farklıydı ,bu tavan daha pürüzsüz taşları inceydi .

Her günüm böyle geçiyordu TAVAN ,TAVAN,  TAVAN, SONRA dışarıda oynayan çocuklara özenip hiçbir zaman onlar gibi olamayacağımın düşüncesi he bide TAVAN

ÖĞRENMEK 




" Bilgi, büyük adamı alçak gönüllü yapar;

normal adamı şaşırtır;

küçük adamı ise kibirlendirir." 


BRIGITTE



Öğrenmek  Nedir?


Öğrenmek: sorup bilgi edinmek, yetenek ve beceri kazanmak olarak tarif ediliyor. Öğrenilen bilgiyi kullanım  vakti geldiğinde, kafamızın içindeki bilgisayardan çıkartıp onu gereği gibi kullanmak, öğrenmeye anlam katıyor.


Bilgiyi hayatımıza uygulayabilme, çevresindekilere bilgisini aktarabilmek çok önemli.


Güçlü insan, bilgi edinen insandır çünkü insanın asıl güçü bilgileridir.




Niçin Öğreniyoruz?


Hayata gelmeden evvel anne karnında başlayan öğrenme sürecimizde, birçok şey bize istemeden öğretildi.Ve dünyaya  geldikten sonra yaşamlarımızı devam ettirmek için öğrenmeye ihtiyaç duyduk. 



Istediğimizi elde etmek için, istediğimiz yere gitmek için, istediğimizi almak için öğrendik.Yani kısacası öğrenmeden hiç birşey yapamayız.




Nasıl öğreniyoruz?


Ne için öğrendiğimizi bulduktan sonra nasıl öğrendiğimize ve nasıl öğreneceğimize sıra gelir. Öğrenirken yaşamamız onu sadece okuyup yazmamızdan daha önemli.


Yapılan bir araştırmada, " hafızada kalma oranı " en yüksek öğrenme şeklinin dramatik bir sunum yaparak öğrenme olduğu ortaya çıkmış. Öğrenmek amacıyla değil de, öğrendiğimiz konuyu biraz sonra dramatik bir sunuşla takdim etmek,  başkalarıyla paylaşmak,  başkalarına öğretmek için öğrendiğimizde bilgi daha kalıcı ve zevkli hale gelir.









Öğrenmenin keyfi 


Öğrenmek için ilk önce kendimize neyi keyifli olduğunu, hafızada nasıl kalıcı kaldığını ve  nasıl kolay olduğunu düşünmemiz gerekir. Ve tabi bu kişiden kişiye değişir. 


  • Öğrendiklerimizi paylaşmak ve sunum yapmak daha kalıcı olur.

  • Notlarımızı renkli kalemlerle tutsak daha keyfli ve kalıcı olur.

  • Öğrendiğimizi kendi hayatımıza uygularsak hafızada kalır.

  • Gezerek öğrenme en çok tavsi edilen konu çünkü gezerek insan daha fazla bilgi edinir.




"Düşünmeden öğrenmek, faydasız; öğrenmeden düşünmek ise, tehlikelidir."


Konfüçyüs